Schoorl 2.0
Het nieuwe routenetwerk van behoort tot één van de mooiste en uitdagendste van Nederland en bestaat uit 3 verschillende routes.
De routes vereisen goede conditie, fietsbeheersing en techniek, want onderweg kom je diverse technische passages tegen waaronder:
- Steile klimmen en afdalingen
- Kleine drops omhoog en omlaag
- Scherpe (haarspeld)bochten omhoog en omlaag
- Erosie-werende houten vlonders of passages voor zandhagedissen
- Natuurlijke obstakels als bomen, boomwortels, los zand, dennenappels en eikels...
- Wisselende omstandigheden, zoals los / mul zand ook op vlonders of gladheid door regen
De Zuidroute
De Zuidroute heeft moeilijkheidsgraad GEMIDDELD ◼︎ en is 8km lang; geschikt voor de beginnende mountainbiker en gelijk uitdagend genoeg voor gemiddelde mountainbiker. Hoogtemeters voor de Zuidroute + 190.
De Zuidroute is met PAARSE ◀︎: routebordjes aangegeven en één van de oudste routes van Nederland. Bedwongen door beginners en gevorderden en nog steeds één van de aantrekkelijkste van het land. Met de iconische segmenten als de Nok, de Kuil en de Drops die je gedaan moet hebben.
Startlocaties:
- Blijdensteinweg, 1200 meter vanaf parkeerplaats Duinvermaak Breelaan 132, 1861 GH Bergen Plan route
- Postweg / de Kuil, 275 meter vanaf parkeerplaats Poelenburgh, Duinweg 66, 1871 AH Schoorl Plan route
- Julianalaan 2700 meter vanaf parkeerplaats Buitencentrum, Oorsprongweg 1, 1871 HA Schoorl Plan route
Vanaf deze startlocaties kun je de routepijlen volgen naar het begin van de MTB route
De Midden- en Noordroute
De Midden- en Noordroute zijn als MOEILIJK ▲ geclassificeerd, en zijn respectievelijk 9 en 7km lang. De Midden- en Noordroute zijn daarmee technisch- en conditioneel dus moeilijk! Deze routes vragen dus een flinke conditie en behoorlijke technische vaardigheden; niet voor de beginnende- en gemiddelde mountainbiker. Hoogtemeters voor Midden en Noord + 260 en 250.
Beide routes bestaan uit singletracks zonder chickenruns. Hier heb je dus geen keuze meer en moet je de moeilijke passage ook fietsen.
Er zijn geen mogelijkheden om de technische passages te ontwijken en op de wandel- en ruiterpaden mag uiteraard niet gefietst worden.
De Middenroute is met ORANJE ◀︎: routebordjes aangegeven en de Noordroute met GROENE ◀︎: routebordjes.
Overschat jezelf niet, deze 2 routes zijn echt moeilijk.
Startlocaties:
- Schoorlse Zeeweg 1km vanaf parkeerplaats Buitencentrum, Oorsprongweg 1, 1871 HA Schoorl Plan route (Noord- en/of Middenroute)
- Nieuweweg 1850 meter vanaf parkeerplaats Hargen,aan Zee Hargerstrandweg 1, 1871 GX Haren aan Zee, Plan route (Noordroute)
- Julianalaan 2700 meter vanaf parkeerplaats Buitencentrum, Oorsprongweg 1, 1871 HA Schoorl Plan route (Middenroute)
Data Schoorl 2.0
De GPX bestanden van de routes zijn hier te downloaden.
Mountainbiken in de Schoorlse Duinen
De Schoorlse duinen bieden je voor Nederlandse begrippen ongekende mountainbike uitdagingen. Ben je een beginnend mountainbiker of twijfel je over je eigen (technische) capaciteiten dan is het verstandig om vóórdat je een route van Schoorl gaat rijden, een mountainbike clinic te volgen. Wil je meer informatie over mtb clinics en opleidingen dan kunnen we je doorverwijzen naar onze partners; neem contact op.
De moderne mountainbikeroutes zijn niet meer te vergelijken met die uit de beginperiode van het mountainbiken in de jaren '80/'90; zelfoverschatting is de grootste valkuil. De routes zijn geclassificeerd door de NTFU volgens het herkenbare kleurcode systeem dat de moeilijkheidsgraad aangeeft. Echter, de wisselende (weer)omstandigheden kunnen ook een rol spelen.
Met de komst van Schoorl 2.0 word ook het z.g. 'nachtrijden' verboden. Zoals elders in Natura 2000 gebieden is het rijden op de mountainbike routes na zonsondergang tot zonsopkomst verboden. Zie je onlogische situaties of heb je iets te melden over de route; neem contact op.
De 3 routes kunnen ook als 1 lange route van 24km gereden worden. Maar let op; het vraagt echt meer dan een gemiddelde conditie en gemiddelde mountainbike skills. Concentratie is continue vereist.
Duurzaamheid hoog in het vaandel
De aanleg en het onderhoud van de Schoorlse MTB route wordt al enkele decennia's gedaan door vele vrijwilligers en in samenspraak en overleg met Staatsbosbeheer. Er zijn afspraken gemaakt wat wel en niet wenselijk is qua onderhoud en wekelijks zijn de vrijwilligers op de routes te vinden.
MTB-Noordwest werkt zoveel mogelijk duurzaam met bijvoorbeeld circulair materiaal als dat toegestaan en voorhanden is. En altijd met respect voor mensen en de kwetsbare natuur.